Compact single-family dwelling, Satu Mare SM

Project Description

PROJECT YEAR2016-2019 the
CATEGORYRESIDENTIAL – SINGLE-FAMILY DWELLING
PROJECT STAGEDEVELOPMENT
LOCATIONSATU MARE, SM
FLOOR AREA 100 m2/130 m2/130 m2
GROSS FLOOR AREA 100 m2/130 m2/198 m2

The search for this project was from the outset to set up an architectural solution adapted to the realities of a delicate stage in the life of a couple: the stage of the Empty Nest, after the departure of the children from the House of the parenting and their settlement to the distinct domiciles. In This phase most couples begin to contemplate and make preparations for the Third Age, with changes predicted by the dynamics in terms of activity, revenues, available energy and several aspects of the size and quality of the dwelling.

In this case, an extremely active couple, engaged in an intense daily life in the middle of the city, with children becoming independent adults, develop a plan of down-sizing and retreat towards a more peaceful area of the city, a regulated periphurgy In relation to the surrounding forest. (Satu Mare – the muddy forest area).

On a site of approx. 800MP the two prospective grandparents request a housing project in the ground floor, by Max. 100sqm built, in which to have all the functions necessary for a quiet dwelling, a lesnicious use of space, concurrently with a durable and efficient compliance with the use of energy resources and local bonuses available ( Natural light, solar energy, fresh air, good views towards green areas).

The resulting solution was a delayed juxtaposition of two volumes (the volume of the day Zone and the Night Zone), both vertically, to ensure a good illumination and ventilation of the central area of the house, as well as horizontally, to create two important areas of Exterior Mediation (access area from the street and small terraces from the posterior garden). The manner of solving and connecting the edges of exterior walls and adjacent sarpanes has facilitated the coverage and the precise or partial shading of these areas.

The low-orientation Sarslope also allowed the location of a photovoltaic panel installation for the considerable shrinking of future current costs, and a Canadian put will allow for a fresh pre-heated/pre-cooled air input depending on the season, without Energy costs of preparation.

The interior distribution of spaces and their sizing has been the subject of rational negotiation between the comfort of the dwelling, the needs of spaces adapted to a simplified life and the ability to adapt some of them for the visits of the grandchildren or for To support the continuation of a professional activity adapted to the age.

Proposing to avoid the extremes of opulence or ultra-reductionist social housing, the project provided a mediating solution for the needs of the couple in the cause but also an adjustable starting point for both a family with children (through the Ascension and valorisation of An additional level in the night volume) or for added comfort in the living area (by dilating the southern white Peel and integrating a covered porch to the south of the living area).

Projects Similar