Locuinta unifamiliala compacta, Satu Mare SM

DESCRIERE PROIECT

AN PROIECT2016-2019
CATEGORIEREZIDENTIAL – LOCUIRE UNIFAMILIALĂ
STADIU PROIECTDEZVOLTARE
LOCALIZARESATU MARE, SM
SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ LA SOL 100 m2 / 130 m2 / 130 m2
SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ 100 m2 / 130 m2 / 198 m2

Cautarea acestui proiect a fost de la bun inceput de a configura o solutie arhitecturala adaptata realitatilor unei etape delicate din viata unui cuplu: etapa cuibului gol, dupa plecarea copiilor din casa parinteasca si asezarea lor la domicilii distincte. In aceasta faza majoritatea cuplurilor incep sa contempleze si sa faca pregatiri pentru varsta a treia, cu schimbari previzionate de dinamica in ce priveste activitatea, veniturile, energia disponibila si cateva aspecte privind marimea si calitatea locuirii.

In cazul de fata, un cuplu extrem de activ, angrenat intr-o viata cotidiana intensa in mijlocul orasului, cu copii deveniti adulti independenti, dezvolta un plan de down-sizing si de retragere inspre o zona mai tihnita a orasului, o periferie reglementata urbanistic riguros in relatie cu padurea invecinata. (Satu Mare – zona Padurii Noroieni).

Pe un amplasament de aprox. 800mp cei doi viitori bunici solicita un proiect de locuinta in regim parter, de max. 100mp construiti, in care sa aiba toate functiunile necesare unei locuiri tihnite, a unei utilizari lesnicioase a spatiului, concomitent cu o conformare durabila si eficienta sub aspectul utilizarii resurselor energetice si a bonusurilor locale disponibile (lumina naturala, energie solara, aer curat, vederi bune inspre zone verzi).

Solutia rezultata a fost o juxtapunere decalata a doua volume (volumul zonei de zi si cel al zonei de noapte), atat pe verticala, pentru asigurarea unei iluminari si ventilari bune a zonei centrale a casei, cat si pe orizontala, pentru creerea a doua zone importante de mediere fata de exterior (zona de acces dinspre strada si a micii terase dinspre gradina posterioara). Maniera de rezolvare si imbinare a muchiilor peretilor exteriori si a sarpantelor adiacente a facilitat acoperirea si umbrirea punctuala sau partiala a acestor zone.

Sarpanta cu orientare sudica a permis si amplasarea unei instalatii de panouri fotovoltaice pentru micsorarea considerabila a viitoarelor costuri curente, iar un put canadian va permite un input de aer proaspat pre-incalzit/pre-racit in functie de anotimp, fara costuri energetice de preparare.

Distributia interioara a spatiilor si dimensionarea lor a facut obiectul negocierii rationale intre confortul locuirii, necesarul de spatii adaptat unei vieti simplificate si capacitatea de adaptare a unora dintre ele pentru vizitele nepotilor sau pentru sustinerea continuarii unei activitati profesionale adaptata varstei.

Propunandu-si sa evite extremele opulentei sau a locuirii sociale ultra-reductioniste, proiectul a oferit o solutie mediatoare pentru nevoile cuplului in cauza dar si un punct de pornire ajustabil atat pentru o familie cu copii (prin inaltarea si valorificare a unui nivel suplimentar in volumul de noapte) sau pentru un plus de confort in zona de zi (prin dilatarea cojii albe sudice si integrarea unei prispe acoperite in spre sudul zonei de zi).

PROIECTE SIMILARE