Locuinta unifamiliala de liziera, Satu Mare SM

DESCRIERE PROIECT

AN PROIECT2014-2015
CATEGORIEREZIDENTIAL – LOCUIRE UNIFAMILIALĂ Dp+P+1E
STADIU PROIECTREALIZAT
LOCALIZARESATU MARE, STR. PĂDUREA NOROIENI NR. 85, SM
SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ LA SOL 104 m2
SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ 262 m2

Satu Mare. Un oraș care până nu demult era renumit pentru tipologia “oraș-grădină” conservată în zona lui centrală și nordică. Speranță de zone cu aspect pitoresc chiar în oraș, chiar în cazul unor străzi banale. Însă ultimii ani au consemnat o densificare, chiar dacă de tip “low-rise high density”, a țesutului urban, cu costul evident al alterării, și în unele zone, al pierderii definitive a imaginii urbanului îngemănat cu natura.

Ca și răspuns, atât un segment al pieței, prin intermediul unor dezvoltatori, cât și primăria, și-au dat concursul în reglementarea unor noi zone periferice introduse în intravilan, astfel încât acestea să fie dezvoltate revenind la tipologia oraș-grădină.

Locuința de față a fost croită pentru un astfel de amplasament, într-o parcelare nouă din imediata apropiere a Pădurii Noroieni.

Conceptul arhitectural propune, în spatele unei fațade stradale preponderent opace, un volum prismatic care se deschide sau se sculptează pe direcțiile relațiilor vizuale valoroase cu curtea privată, cu pădurea învecinată și cu orizontul înspre oraș. Astfel se generează deschideri vitrate curajoase și o terasă semiacoperită generoasă înspre sud-vest. Conformările golurilor au fost însă gândite pentru a satisface, pe lângă iluminarea naturală optimă fiecărui tip de spațiu interior, mai ales un nivel de protecție solară sporită, pentru o abordare energetică judicioasă.

Modul de configurare a legăturii definitorii dintre zona de zi și curtea privată a fost acela de a retrage planurile vitrate sud-sud-vestice astfel încât consolele nivelului superior să asigure umbrirea eficientă a zonei de zi pe parcursul verii, dar să permită generarea aportului solar în timpul sezonului rece.

Alte sisteme și tehnologii implementate pentru asigurarea unui nivel sporit de independență energetică sunt puțul canadian (ventilare naturală cu pre-încălzire iarna și pre-răcire vara), centrală termică cu pompe geotermale și o rețea de panouri fotovoltaice pe terasa superioară a casei.

PROIECTE SIMILARE