Centrul Cultural Negresti-Oas, SM

DESCRIERE PROIECT

AN PROIECT2014-2016
CATEGORIECULTURA (BIBLIOTECA ORASENEASCA, SALA CONFERINTE, TEATRU, CINEMA)
STADIU PROIECTÎN CONSTRUCȚIE
LOCALIZARENEGREȘTI-OAS SM
SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ LA SOL 845 m2
SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ 3365 m2

Proiectul de construire a centrului cultural în Negrești-Oaș a fost inițiat din dorința de a readuce vectorul cultural al regiunii într-un cadru organizat, având în vedere renumele și tipicul identitar accentuat al comunității oșenești.

Astfel, tema proiectului a pornit de la ideea găzduirii unei serii curajoase de funcțiuni culturale, mizându-se pe o configurare versatilă a spațiilor majore.

Având în vedere forma terenului și relația acestuia cu intersecția dintre str. Victoriei (drum național și axă a orașului) și o stradă secundară, conceptul propune organizarea clădirii în jurul unei piațete pietonale – loc de strângere detașat pe înălțime față de nivelul străzii și separat prin niște perdele vizuale față de coridorul de trafic al străzii Victoriei.

Nivelul subsolului este alocat unei parcări pentru 36 autoturisme și unor spații tehnice.

Aripa nordică găzduiește biblioteca orășenească, cu subzone de lectură pentru copii, lectură periodice, studiu individual sau în echipe, bibliotecă digitală etc.

Corpul sudic, dominant, găzduiește, pe lângă multiple spații suport, sala multifuncțională de la parter (capacitate 35 locuri) și sala de spectacole de la etaj (capacitate 312 locuri), echipată pentru proiecții cinematografice, spectacole de teatru, concerte, conferințe și alte manifestări culturale.

Profitând de înălțimea și orientarea corpului principal al centrului cultural, problema ameliorării bilanțului energetic al clădirii a fost abordată prin configurarea unor instalații solare pe acoperișul clădirii, cu producere de energie electrică (panouri fotovoltaice) și energie termică pentru prepararea apei calde menajere (panouri solare).

PROIECTE SIMILARE