Centru Restaurare Muzeul Satului Maramuresean, Sighetu Marmatiei MM

DESCRIERE PROIECT

AN PROIECT2016-
CATEGORIECULTURA (MUZEU)
STADIU PROIECTSTUDIU SOLUȚIE
LOCALIZARESIGHETU MARMAȚIEI, MM
SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ LA SOL 890 m2
SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ 1460 m2

În cadrul Muzeului Satului Maramureșean se dorește edificarea unui centrul de restaurare a obiectelor, uneltelor, subansamblurilor și structurilor constructive tradiționale valoroase din zona Maramureșului istoric.

Miza propunerii a fost integrarea clădirii centrului în cadrul pitoresc al complexului muzeal, unde căsuțele tradiționale din lemn, piatră și lut, de o scară redusă, sunt răsfirate pe colinele și vâlcelele existente într-o manieră discretă.

Având în vedere complexitatea și aglomerarea funcțională, scara unor spații de expoziție interioare și volumul necesar unor depozite și ateliere ale centrului, abordarea folosită a fost fragmentarea volumului și încastrarea acestuia în panta cea mai abruptă a terenului pentru a obține o fațadă fragmentată și ritmată, la scara expoziției muzeale în partea de coastă superioară, de unde se dorește accesul principal. În zona de vale au fost configurate câteva platforme de observare, orientare și continuare a traseelor de vizită exterioare, peste registrul semi-îngropat și retras al atelierelor de restaurare. Astfel, doar după depărtarea față de Centrul de restaurare, înspre zona din vale, pot fi percepute câteva elemente care să indice anvergura acestuia într-o desfășurare și poziționare discretă și adaptată reliefului, menită să păstreze nealterate atmosfera, scara și integrarea în natură a satului maramureșean.

PROIECTE SIMILARE